Traject innovatie: wie staan er bij jou centraal – inwoners in beeld

18 maart 2024

Wat hebben we gedaan

Binnen het project Vrijwilligers Centraal, nu Vrijwilligers Groningen) hebben we in samenwerking met Centrum Vrijwilligerswerk Het Hogeland een opzet ontwikkeld om met één dorp aan de slag te gaan over het onderwerp ‘vinden van meer vrijwilligers’. We hebben dit als een traject van drie bijeenkomsten aangepakt. We deden dit in het dorp Baflo. Het uitgangspunt was: welke Bafloër(s) ken jij die een goede vrijwilliger zou zijn?

De sessies

Tijdens de eerste bijeenkomst in december 2023 waren vier verenigingen aanwezig, bij de tweede bijeenkomst in januari 2024 waren vijf verenigingen aanwezig en bij de derde bijeenkomst in februari 2024 waren twaalf verenigingen aanwezig. Deze verenigingen zaten nooit in deze samenstelling bij elkaar. Vanaf nu wel. Ze hebben zelf een manier gevonden om dit structureel te maken.

Het doel van de sessies

Zicht krijgen op een dorpsaanpak die zou kunnen werken om tot meer vrijwilligers te komen.

Resultaten van de sessies

Bouwen op de schouders die er zijn. Dat is grofweg de belangrijkste uitkomst van de gesprekken die zijn gevoerd. Voor het dorp werkt het het best, wanneer je de route via de bestaande lijnen laat verlopen. Dan kom je gemakkelijker tot (potentiële) vrijwilligers. Daarnaast is het ook goed om van elkaar te weten waar de pijnpunten én de successen zitten. Waarom lukt het de één om een overvloed aan vrijwilligers (bestuursleden en andere 'handjes') te hebben? En is het trekken en duwen bij de ander? Om hierop antwoord te krijgen is het belangrijkste: houd het goede gesprek hierover met elkaar.

Concreet: spreek alle verenigingen/stichtingen/activiteitencommissies met regelmaat en agendeer onder andere:

  • welke activiteiten heeft iedereen op de agenda staan in een komende periode;
  • ontwikkelingen binnen de verenigingen zoals vrijwilligers en besturen;
  • hulpvragen aan elkaar. Bij hulpvragen kun je vervolgens nadrukkelijk stilstaan bij: waar kunnen verenigingen/stichtingen/activiteitencommissies werken aan kruisbestuiving (bijv. jongeren van de jeugdsoos mee laten denken hoe je als oranjecommissie je werkzaamheden interessant kunt maken voor een meer mensen).

Tot slot

Meer vrijwilligers vinden en binden is net als vertrouwen: het komt te voet en gaat te paard. Vrijwilligers willen weten waartegen zij ‘ja’ zeggen en gedijen door waardering. Gezelligheid is daarbij een belangrijk middel. Aldus Baflo.
Wat zou je hiermee kunnen voor het vervolg? Deel dit resultaat met andere dorpen: met andere verenigingen/stichtingen/initiatiefnemers. Werk hierbij integraal: dus over de grenzen van sport/cultuur/groengroepen etc. heen. Je zou deze aanpak bij meerdere dorpen kunnen laten werken. Het voordeel van deze aanpak is dat je bouwt op bestaande schouders; je hoeft niets nieuws in de benen te zetten.