Ze wonen in hetzelfde deel van de stad. Toch zouden ze elkaar onder normale omstandigheden misschien nooit ontmoet hebben. Andere vriendenkring, totaal andere achtergrond. Bert Holvast is kinderarts. Leeftijdgenoot Badr (hij komt uit Marokko) is als kersverse statushouder net begonnen als ‘deelnemer’ (zo heet dat bij Humanitas) aan de eerste inburgeringslessen.

“Vrijwilligerswerk is vooral ook leuk! Ik geniet van het 1-op-1 contact met Badr. Dat persoonlijke contact is heel waardevol, voor ons allebei.”

Bert is bescheiden over zijn rol: “Ik doe als vrijwilliger niet eens zo heel veel; ik ben er van nature ook niet eens enorm geschikt voor. Te weinig geduld. Ik moest ontdekken dat ik Badr het beste kon helpen, door hem te leren dingen zelf te organiseren. Een eyeopener voor me: in Nederland is allerlei steun mogelijk, maar weet als nieuwkomer maar eens waar je recht op hebt en hoe je het dan voor jezelf regelt. Die formulierenwinkel is soms zo akelig formeel en onbegrijpelijk!”

Bert steunt Badr ook op het emotionele vlak. Hij moest Marokko verlaten vanwege moeilijke ‘familieomstandigheden’. Lang verhaal. “Ik probeer een luisterend oor voor hem te zijn. Aanvankelijk was voetbal een dankbaar gespreksonderwerp. Badr was in Marokko succesvol als keeper. Gaandeweg is het contact persoonlijker geworden. Zo is er een soort vriendschap gegroeid. In het contact leer ik ook veel van Badr, zoals hoe positief hij blijft als er tegenslag is.”

De aanleiding

Dankzij Badr begrijpt hij de hindernissen voor nieuwkomers met een migratieachtergrond nu een stuk beter. “Er komt zoveel op je af in het begin! Huis, inkomen, inburgeren, de taal leren. Ik heb ontdekt dat sommige gewoonten hier ‘best raar’ zijn. Het werkt bij Humanitas overigens altijd zo, dat iemand zelf moet aangeven of hij een vast hulpmaatje wil. Als één van de twee zich er niet bij op zijn gemak voelt, gaat het niet door. Ik weet zeker dat wij twee contact zullen blijven houden. Ook over een tijdje, als Badr mij niet meer per se nodig heeft als regelneef die ingewikkelde brieven kan ontcijferen!”

- Dankjewel, Bert –

Foto: Reyer Boxem. Tekst: Hans Schrijer

Lees meer verhalen Path 2
Illustratie BlendMode

Ben je nou geinspireerd door dit verhaal en wil je ook een vrijwilligersactiviteit doen? Kijk dan wat je kan doen bij jou in de buurt!

Bekijk vacatures Path 2