Henka Havinga uit Garrelsweer is vrijwilliger bij Stichting Present. Het begon met een aardig idee: sinterklaascadeautjes voor kinderen in gezinnen met weinig geld. Dat is “lekker uit de hand gelopen”. Sinds kort heeft Henka de leiding over een tweede project, minstens zo ambitieus: kinderkamers, ingericht en opgeleukt door Groningse studenten. Druk, druk, druk dus. “Maar als je dan het resultaat ziet, is de voldoening heel groot!”

“Er leven best veel gezinnen in armoede. Bij ons gaat het altijd om de kinderen.”

Typisch iets voor Henka, bedacht Babette, coördinator bij Present. Twee groepen studenten, die iets wilden betekenen voor de minima in hun stad. De ene groep had geld opgehaald, de andere groep wilde graag ‘iets doen met klussen’. Henka hoefde er niet lang over na te denken. Dit kon iets moois opleveren, zo kon je concreet iets voor kinderen betekenen.

“We komen wel bij mensen thuis, waar kinderen niet eens een fatsoenlijk eigen bed hebben om in te slapen. We krijgen die adressen van maatschappelijke organisaties, zoals de WIJ-teams in de Groningse wijken of Kansrijk Oost. Je komt ook wel gezinnen tegen, die wel wat te besteden hadden, maar daar heel onverstandig mee om zijn gegaan. Er ligt dan geen tapijt in de woonkamer; aan de muur hangt wel het nieuwste model breedbeeldtelevisie. Al voelt dat gek, ik druk ‘mijn’ studenten altijd op het hart om daar niet over te oordelen. Je weet niks van de achtergrond. Bovendien, de kinderen kunnen er sowieso niks doen, die hebben daar geen stem in gehad. Die willen we blij maken met een fijne, gezonde slaapplek.”

Dient iemand zich aan, dan gaat Henka aan de slag. Eerst een gesprek, daarna mag de moeder samen met een hulpverlener winkelen. Bonnetjes bewaren. Bijzonder aan dit project: die hulpverleners zijn allemaal ervaringsdeskundigen, mensen die zelf in deze situatie hebben gezeten en waarmee het nu beter gaat. Die weten precies wat een zwanger meisje of een bijstandsmoeder met kind allemaal nodig heeft. De studenten (meestal handige meisjes!) nemen verfspullen en kwasten mee, de verf koopt Present. Klaar, dan krijgt Henka een foto. Ze heeft er intussen al 15.

- Dankjewel, Henka –

Foto: Reyer Boxem. Tekst: Hans Schrijer

Lees meer verhalen Path 2
Illustratie BlendMode

Ben je nou geinspireerd door dit verhaal en wil je ook een vrijwilligersactiviteit doen? Kijk dan wat je kan doen bij jou in de buurt!

Bekijk vacatures Path 2