Een Openbare Bibliotheek, dat is een suf gebouw vol boekenkasten, waar je een boek kunt lenen. Fout! De bieb is anno 2023 veel meer dan dat. Dat blijkt al uit het feit dat er in Winschoten niet één, maar twee vrijwilligerscoördinatoren zijn. Eentje voor de ‘klassieke bibliotheek’ (dus toch weer boeken) en eentje voor Sociaal Domein. De ideale vrijwilliger (Margarita!) is er geen boekenwurm, maar begripvolle gastvrouw. Iemand die snapt wat de samenleving zo ingewikkeld maakt voor laaggeletterden, digibeten en anderen met ‘formulierenvrees’.

“Je hoort vaak: is Margarita er niet? Mijn collega’s zeggen wel eens: zij is een soort wandelende Google, maar dan met mensenkennis en gevoel.”

De bibliotheek nieuwe stijl wil een soort laagdrempelige huiskamer voor alle inwoners zijn. Ook al ben je geen lid van de bieb, je mag altijd naar binnen stappen met een vraag. Zo is er een spreekuur van Humanitas, een ‘Formulierenbrigade’ voor wie bang is om fouten te maken in ingewikkelde aanvragen. Vrijwilliger Margarita Rodriguez zorgt in Cultuurhuis De Klinker drie dagen per week voor blije gezichten.

“Soms moet je gewoon even naar iemand luisteren, die zijn of haar verhaal nodig kwijt moet. Die hebben helemaal geen boek nodig. Laatst was er een oudere mevrouw, die kwam huilend binnen met haar rollator. Ze moest dringend een e-mail naar de gemeente sturen, maar ze kreeg haar laptop niet eens aan! Een heel beruchte is deze: wachtwoord DigiD vergeten. De steeds digitalere overheid is voor veel mensen echt een nachtmerrie. Met wanhoop tot gevolg. Wij vragen dan samen een nieuwe DigiD activeringscode aan. De opluchting die je dan ziet! Klanten moeten blij zijn met de hulp die wij bieden. De rest is bijzaak.”

“Ik geniet vooral van de speciale evenementen. De voorleesmiddag voor kinderen van 2 tot 4, of de promotie in de Boekenweek. Scholieren vragen wel eens: welk boek is het meest verkocht, of hot op Tiktok? Dan stuur ik ze naar de tafel met actuele boeken. Mijn collega’s zijn altijd vrolijk en gezellig. Het was mijn idee om hier de boel met Kerstmis eens flink te decoreren. Onder andere met een grote kerstboom, helemaal gemaakt van oude boeken. Daar kregen we geweldig enthousiaste reacties op!”

- Dankjewel, Margarita –

Foto: Reyer Boxem. Tekst: Hans Schrijer

Lees meer verhalen Path 2
Illustratie BlendMode

Ben je nou geinspireerd door dit verhaal en wil je ook een vrijwilligersactiviteit doen? Kijk dan wat je kan doen bij jou in de buurt!

Bekijk vacatures Path 2