Nou eens geen rommelige vlooienmarkt in een duffe gymzaal. Nee, we zijn op de deftigste beursvloer die er te vinden was: de Martinikerk. Kopen, inleveren, ruilen, lenen, huren, alles mag, als het maar duurzaam is. Onder de gebrandgeschilderde ramen iemand die van warme dekens kekke handtasjes en warme woonkussens maakt. Een jong stel heeft net niet één, maar twéé bui-ten-ge-woon knusse fleecevesten gevonden. Zo, die hoeven niet meer op de afvalberg. “Kijk, hier ga ik lekker in wonen!” Zo blij ga je je tijdens de Sale bij Primark of Zara natuurlijk nooit ofte nimmer voelen. Eerder schuldig.

“Ik ben een rare! Want ik doe van alles en nog wat. Wat altijd terugkomt, is dat ik de verbindende factor probeer te zijn. Ook als iets op het eerste gezicht niet bij elkaar past.”

Nienke Bullinga hoort bij de jongste generatie die de strijd tegen klimaatverandering behoorlijk serieus neemt, maar zonder ernst en zonder bestraffende taal of betutteling. “Begin met iets. Een beetje meer dan gisteren.” Kleer’nZooi heeft als motto: Noem het tweedehands, noem het vintage, noem het HIP. De duurzame week Sustainable Moments, een initiatief van de vrijwilligers van Groener Groningen, heeft bewust als huisstijl geen deprimerende, plantaardige tinten vol schuldgevoel, juist alleen vrolijke, optimistische kleuren uit de ijssalon. Nienke noemt zichzelf een pure ‘boundary crosser’. Dat wil zeggen: niet vanzelfsprekende partijen toch bij elkaar brengen. Ze nodigde voor ‘Muziek en Dementie’ al eens een DJ uit in een bejaardentehuis. Voor Kleer’nZooi haalde ze (samen met Gerda) in een mum van tijd zo’n 30 verschillende partijen bij elkaar. De wandelende Verbindende Factor, mag je wel zeggen. Na haar studie Sportkunde wil ze helemaal losgaan. Ze was al eens personal trainer, maar daar vond ze “geen zak aan”. “Je werkt dan voor mensen met een hoog inkomen, die het allemaal wel weten in het leven. Die komen er zonder mij ook wel. Mijn droom (één van de vele): de GGZ die gaat meebetalen aan gratis activiteiten om te bewegen. Een betere leefstijl, gezond ouder worden voor mensen die krap bij kas zitten. Je kunt ook zeggen: kleine visjes die laagdrempelig kunnen meedoen, dankzij het geld van grote vissen!”

- Dankjewel, Nienke –

Foto: Reyer Boxem. Tekst: Hans Schrijer

Lees meer verhalen Path 2
Illustratie BlendMode

Ben je nou geinspireerd door dit verhaal en wil je ook een vrijwilligersactiviteit doen? Kijk dan wat je kan doen bij jou in de buurt!

Bekijk vacatures Path 2