Je kunt het je goed voorstellen: even een frisse neus halen, vanaf de zeedijk turen naar het water, de wind in je haren, dat wil iedereen wel. Ook als je moeilijk ter been bent, een wankel evenwicht hebt, hoe dan ook niet zelfstandig kunt fietsen. Gelukkig zijn er de Fietsmaatjes Eemsdelta. Vrijwilliger Pieter Dijkhuis vertelt.

“Fantastisch om te doen! Onderweg hoor ik de mooiste verhalen, soms ontroerend. Die houd ik netjes voor me, hoor. Die waaien wel weer weg!”

Pieter was altij al handig met fietsen. “De hele buurt hier in Delfzijl wist me te vinden voor kleine reparaties. Mensen met niet zo veel geld. Dan doe je dat toch even?” Bij Fietsmaatjes vroegen ze of het niks voor hem was, een eindje toeren met iemand die zonder jouw hulp geen kant op kan? De beloning is groot. “De reacties zijn gaaf, onderweg heb je samen een hoop plezier. De gasten die ik meeneem mogen meetrappen met speciale, veilige ‘balanstrappers’ aan hun voeten, maar dat hoeft niet. Ik geef ze onderweg stiekem wel eens een por in de zij: hee, doe jij ook eens wat. Of ik speel dat ik moe ben.”

Trots zijn op de regio, dat staat in de ‘functie-eisen’ voor vrijwilligers. Pieter: “Ik woon hier al 40 jaar, nog steeds ontdek ik mooie paadjes tussendoor. Je moet een beetje sociaal zijn, geduld hebben. Iemand die dement is bijvoorbeeld, die vertelt gerust steeds opnieuw hetzelfde verhaal. Kan ook de genoegens van het fietstochtje de volgende dag zomaar weer vergeten zijn. Maar dan niet écht. Na een paar keer blijft het blijkbaar toch in de herinnering hangen. We horen dan van de kinderen: moeder was toch zó gelukkig na dat fietsritje!”

Zo werkt het.

Een gast op de duofiets geeft aan waar hij of zij die dag graag heen wil. Naar de bedrijvigheid in de haven, uitwaaien aan het strand, de knusse kerkdorpen verkennen in de regio. Twijfel je, dan mag je eerst een proefritje maken.

“Je ziet ze na afloop aankomen, met een dikke Big Smile! De meesten willen het liefst meteen weer. Dus nieuwe vrijwilligers zijn altijd heel welkom, hier in Delfzijl of in Appingedam. We hebben een wachtlijst en we willen iedereen zo snel mogelijk aan de beurt laten komen!”

- Dankjewel, Pieter –

Foto: Reyer Boxem. Tekst: Hans Schrijer

Lees meer verhalen Path 2
Illustratie BlendMode

Ben je nou geinspireerd door dit verhaal en wil je ook een vrijwilligersactiviteit doen? Kijk dan wat je kan doen bij jou in de buurt!

Bekijk vacatures Path 2