Met de omschrijving ‘kordaat’ zou je Riny van der Meer uit Veendam ernstig tekortdoen. Haar leeftijd houdt ze liever voor zich; ze kan zich wel vinden in de hints ’80-plus’ of ‘wat ouder’. Ze doet er alles aan om woningcorporatie Acantus wakker te houden als het gaat om de zorgen en behoeften van huurders en wijkbewoners. Een ernstige en voorname taak dus. Toch vallen, als je haar spreekt, opvallend vaak de woorden ‘grappig’ en ‘lollig'.

“Je kunt wel bouwen voor makelaars en hun klanten, maar dan zijn de huizen straks alleen bereikbaar voor mensen met een hoog inkomen!”

Riny heeft een mooi huurappartement in De Roode Beuck, centrum Veendam. Ze mag niet klagen. Al sinds de jaren ’70 zit ze in de Ledenraad van ‘Bouwvereniging Veendam’, nu Acantus. Ze wilde inspraak. Over de hoogte van de huur, de kwaliteit van de woningen, eerlijke woningtoewijzing, verbeteringen in de wijk. Nu, een flinke poos na haar pensioen als maatschappelijk werker (“Grappig. Zo’n tijd geleden alweer!”), komt ze een paar keer per maand op het nieuwe kantoor van Acantus om te vergaderen. Als een soort vinger aan de pols van de samenleving. “Mooi he, al die openheid hier in het gebouw? Vroeger had iedereen een eigen kantoortje.”

Riny zit niet alleen in de Commissie Huurzaken Veendam, ze praat ook mee met de regionale Huurderstafel, voor bewonersorganisaties uit Scheemda, Winschoten, Westerwolde, de Pekela’s, Delfzijl en Veendam. “Er moeten genoeg betaalbare woningen blijven, met huren van 400 of 500 euro voor mensen die huursubsidie nodig hebben om te overleven. Dat wil Acantus gelukkig zelf ook graag.”

Grootste succes van al dat lobbyen? “Misschien de nieuwbouw Bareveld, bij Wildervank. Het ging niet goed met die wijk. Het dreigde een rommeltje te worden en rommel trekt rommel aan. Verouderde huizen, met de elektriciteitskast achter een gordijntje, dat soort dingen. Nu komen er voor dezelfde mensen frisse, nieuwe woningen. Ik hoop dat het een verse impuls geeft, nieuw elan om anders met de eigen straat om te gaan. Daar heb ik het al jaren over met de buurtbewoners. Nu gaat het gebeuren! Daarom vind ik mijn werk zo leuk!”

Kunnen we zeggen dat Riny nog heel fit en strijdbaar is? “Klopt! Ik wil het nog best een hele tijd doen. Ik wil dingen voor elkaar krijgen.”

- Dankjewel, Riny –

Foto: Reyer Boxem. Tekst: Hans Schrijer

Lees meer verhalen Path 2
Illustratie BlendMode

Ben je nou geinspireerd door dit verhaal en wil je ook een vrijwilligersactiviteit doen? Kijk dan wat je kan doen bij jou in de buurt!

Bekijk vacatures Path 2